Kirurška sala opremljena je suvremenom opremom za monitoring pacijenta tijekom anestezije te inhalacijskim anesteziološkim uređajima namijenjenim za veterinarsku medicinu. Svaka anestezija je prilagođena individualno pacijentu, na temelju prethodnih pregleda, krvne slike i biokemijskih parametara. Od anestezioloških plinova koristimo izofluran i sevofluran, a od injekcijskih sve anestetike dostupne na tržištu. Kirurška sala je opremljena najsuvremenijim veterinarskim kirurškim instrumentarijem, kirurškim setovima i uređajima kao što su elektrokoagulacija, sukcija, grijači pacijenata, infuzomati, perfuzori, ortopedske bušilice i pile (aku, zrak i struja).

Svi pozivi

Gdje smo

Ulica grada Wirgesa 3,
10430 Samobor

Kirurgija mekih česti

U našoj veterinarskoj praksi vršimo cijeli niz kirurških zahvata mekih česti. Najučestaliji zahvati na mekim čestima su kastracije muških i ženskih životinja. Od širokog asortimana usluga kirurgije mekih česti možemo nabrojati neke najučestalije: uklanjanje tumora, torzija želuca, carski rez, rane, splenektomija, uklanjanje mokraćnih kamenaca, kožni flapovi i mnogi drugi zahvati.

Oralna kirurgija

U našoj veterinarskoj praksi posjedujemo specijaliziranu dentalnu RTG ploču kojom možemo dobiti jasan uvid u stanje svakog segmenta usne šupljine. Dentalni RTG u pasa i mačaka od velike je važnosti u lokalizaciji granuloma/upalnog procesa na korijenu zuba, te mnogih drugih patoloških stanja usne šupljine.

Pacijenti sa patologijom usne šupljine zahtjevaju posebnu skrb. Ponekad je vrlo teško postaviti konačnu dijagnozu. Zubni plak i kamenac je najčešća patologija usne šupljine pasa i mačaka. Vlasnici najprije primjete jak zadah iz usta, a on je posljedica truležnih bakterija koje se nalaze u usnoj šupljini. luksacija temporomandibularniog zgloba.

Kirurgija tvrdih česti (ortopedija)

Ortopedska patologija u veterinarskoj medicini je u posljednje vrijeme sve učestalija i predstavlja veliki problem u kućnih ljubimaca. Genetski nasljedne mane u pasa i mačaka čine veliku skupinu ortopedskih pacijenata. Pravovremena i rana dijagnostika, a shodno tomu i liječenje u ranijoj životnoj dobi može biti od presudne važnosti za normaln život pacijenta.

Bolest prednjeg križnog ligamenta

Ruptura prednjeg križnog ligamenta je najčešći uzrok šepanja, boli i artritisa stražnjih nogu u pasa. Obzirom da je razvoj ove bolesti puno kompleksniji nego u ljudi i da postoji nekoliko stupnjeva rupture prednjeg križnog ligamenta (parcijalna ili kompletna) u pasa se ovo stanje naziva „bolest prednjeg križnog ligamenta“

U našoj veterinarskoj praksi ovu patologiju kirurški liječimo na nekoliko načina:

  • TPLO – tibial platoe leveling osteotomy
  • Laterali šav
  • TPLO + lateralni šav

Često postavljana pitanja

Štenad se cijepi protiv zaraznih bolesti najranije sa šest tjedan starosti te je potrebno ukupno dva docjepljivanja s razmakom od tri tjedna. Ukoliko se štene/pas prvi puta cijepi protiv zaraznih bolesti nakon osmog tjedna starosti potrebno je još jednom docijepiti nakon tri tjedna.

Mačići se cijepe protiv zaraznih bolesti najranije s osam tjedana starosti te je potrebno još jednom docijepiti nakon tri tjedna.

Ukoliko se ne prati preporučeni režim cijepljenja, životinja ne stvara potrebnu imunist i povećava se opasnost od zaraze.

Igračke koje su prikladne za štenad ne smiju biti načinjene od vate, umjetnog (ili ikakvog) krzna, slobodno visećih konopa i konaca, oštrih ili sitnih dijelova koje Vaš pas može pojesti. Igračke koje se preporučaju su one načinjene isključivo za igru pasa (gumene, silikonske igračke, igračke koje smanjuju nelagodu tijekom rasta zubi i slično.)

Pse nije potrebno kupati pre često ukoliko je pas zdrav i nema nekih posebnih dermatoloških ili pasminskih potreba. Najidealniji su medicinski šamponi namijenjeni za kupanje pasa. Ukoliko postoji medicinska potreba za kupanjem, šampon se treba prilagoditi potrebama Vašeg psa. Pse se ne preporuča kupati s ljudskim šamponima i šamponima neprovjerenih brendova. Učestalost pranja Vašeg psa ovisi o higijenskim navikama svake pojedinačne životinje no u idealnim okolnostima dovoljno je tri do četiri puta godišnje.

Nakon što pse okupate oni moraju boraviti u temperiranoj prostoriji kako bi se osušili i kako bi se izbjegla prehlada. Pse dobro namočite u temperiranoj vodi i našamponirajte. Šampon je potrebno DOBRO isprati s dlake i kože psa. Pri pranju glave pazite da voda i šampon ne ulaze životinji u usta, nos, oči i uši. 

Mačke pri čišćenju svoga krzna progutaju veće količine dlaka. Neke mačke nemaju problema s izbacivanjem dlaka (trihobezoara) dok je drugima potrebna pomoć. Takvim macama treba davati posebnu pastu za mačke koja potiče izbacivanje dlake čime se umanjuje mogučnost nastanka gastrointestinalnih problema.

Važno je da životinja 10-12 sati prije operacije ništa ne jede, a 6 sati prije ništa ne pije. Životinju bi trebalo dovesti čistu i urednu na operaciju. Ukoliko Vaša životinja ima nametnike (vanjske ili unutarnje) potrebno ju je od njih i očistiti barem dva dana ranije. Na dan operacije životinja smije imati samo lagane šetnje kako bi obavila nuždu. Nije uputno životinju istrčavati, voditi na treninge, izlagati velikoj vrućini niti hlanoći. 

Kada preuzmete svojeg ljubimca nakon anestezije i operativnog zahvata smjestite ga taj dan u mirno okruženje gdje ga drugi kućni ljubimci neće ometati. Pustite životinju da se odmara i pratite upute Vašeg veterinara. Vrlo je važno da se životinji onemogući pristup rani (Elizabetanski ovratnik!). Ovisno o tipu operativnog zahvata Vaš će Vas veterinar informirati o brizi za životinju.

Mačke se u prirodi same brinu o skraćivanju svojih kandži no u zatvorenom prostoru im treba pomoć. Osim što im je potrebno nabaviti grebalicu nekim mačkama treba kandže i kratiti.

Psi i mačke imaju perianalne žlijezde smještene u analnim vrečicama koje se nalaze na izlazu iz anusa. Perianalne žlijezde mogu se upaliti, sadržaj zgusnuti te začepiti izvodne kanale što može dovesti do komplikacija. Prirodno se te vrečice prazne pri defekaciji, ukoliko to nije slučaj, potrebna je pomoć Vašeg veterinara.

Za sva ostala pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Kontakt